Förra året var ett utmärkt år av tillväxt för Arcteq Relays Oy, som designar och tillverkar skyddsreläer för eldistributions- och transmissionsnätet. I år förväntas produktionen fördubblas jämfört med förra året.

Arcteqs omsättning växte i fjol med 30% och var totalt 5 milj. Euro. Tillväxten kom jämnt från runtom i världen, men ökningen i Europa var speciellt bra, framförallt i Frankrike.

Målsättningen för Arcteq är i år att i stort fördubbla produktionen från cirka 8 000 enheter till 15 000, vilket för närvarande verkar mycket realistiskt

“Tillväxten förra året var stabil i våra etablerade försäljningsområden i Asien och Amerika. Vi har också gjort några framgångsrika lanseringar i några exotiska nya länder som Mongoliet, Indonesien, Bolivia och Dominikanska republiken, säger VD Juha Arvola.

Försäljningen stärks främst av den nya 250-serien som släpptes förra året. Otvivelaktiga flaggskepp av 250-serien är den globalt unika Generator and Motor Commander.

Design och produktion i Finland

Fortsatt tillväxt i försäljningen märks också i bolagets övriga aktiviteter. Arcteqs produktionsanläggningar i Brändö, Vasa har fördubblats. Företaget har också rekryterat ett flertal anställda till både kontoret och produktionen. För närvarande har företaget cirka 20 anställda i Vasa.

Även om 93% av Arcteqs produkter går till export, så designas och tillverkas alla produkter helt i Finland.

– Vi söker ständigt kompetent personal till både kontor och produktion. Vi jobbar inom ett smalt specialområde som kräver speciellt kunnande, säger Arvola.

Tillägg behövs särskilt för kommande intressanta forsknings och utvecklingsprojekt, där vi utvecklar nya produkter tillsammans med våra kunder.

Born global

Arcteq etablerades direkt på den internationella marknaden 2010. Trots det ägs Arcteq till 100% av finländska ägare. 80% av bolaget ägs av personalen och en femtedel av Ensto.

Förutom huvudkontoret i Vasa, har Arcteq kontor i Stockholm, Gdansk, Sao Paulo, Shanghai, Seoul och Tennessee.