Viime vuosi oli vaasalaiselle suojareleisiin ja älyverkkolaitteisiin keskittyneelle Arcteq Relays Oy:lle hyvän kasvun vuosi. Tänä vuonna tuotannon odotetaan tuplaantuvan viime vuoteen verrattuna.

Arcteqin liikevaihto kasvoi viime vuonna 30 prosenttia ollen yhteensä 5 miljoonaa euroa. Kasvu tuli tasaisesti ympäri maailmaa, mutta erityisen hyvin myynti kasvoi Euroopassa, ja siellä erityisesti Ranskassa.

Yhtiön tavoitteena on tänä vuonna lähes tuplata tuotantonsa noin 8 000 laitteesta jopa 15 000 laitteeseen, mikä näyttää tällä hetkellä hyvin realistiselta

– Kasvu oli viime vuonna vakaata vakiintuneilla myyntialueillamme Aasiassa ja Amerikassa. Teimme onnistuneita avauksia myös muutamassa eksoottisessa uudessa maassa, kuten Mongoliassa, Indonesiassa, Boliviassa ja Dominikaanisessa Tasavallassa, toimitusjohtaja Juha Arvola kertoo.

Myyntiä kasvattavat etenkin viime vuonna julkaistut uudet 250-sarjan tuotteet, joiden kiistaton ykkönen on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen Generator and Motor Commander.

Suunnittelu ja tuotanto Suomessa

Jatkuva myynnin kasvu tuntuu myös yrityksen muissa toiminnoissa. Arcteqin tuotantotilat Vaasan Palosaarella ovat kaksinkertaistuneet. Yhtiö on myös rekrytoinut lisää sekä toimihenkilöitä että työntekijöitä kokoonpanoon ja testaukseen. Tällä hetkellä yhtiöllä on Vaasassa noin 20 työntekijää.

Vaikka Arcteqin tuotteet viedään 93-prosenttisesti ulkomaille, kaikki tuotteet suunnitellaan ja tuotetaan Suomessa.

– Meillä on koko ajan haku päällä osaavalle työvoimalle niin toimistoon kuin tuotantoon. Toimimme kapealla erikoisalalla, joka vaatii erikoisosaamista, Arvola toteaa.

Uudet osaajat olisivat tervetulleita etenkin tulossa oleviin mielenkiintoisiin tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin, joita tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa.

Kansainväliseksi syntynyt

Arcteq on perustettu suoraan kansainvälisille markkinoille vuonna 2010. Siitä huolimatta se on 100-prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa. Sen avainhenkilöstö omistaa 80 prosenttia yrityksestä, viidennes yhtiön osakkeista on yhteistyökumppani Enston omistuksessa.

Vaasan pääkonttorin lisäksi yrityksellä on toimipisteet Tukholmassa, Gdanskissa, Sao Paulossa, Shanghaissa, Soulissa ja Tennesseessä.