Sähköverkon suojaukseen erikoistunut vaasalainen Arcteq Oy on saanut uuden vähemmistöosakkaan, kun sähköjärjestelmien ja -tarvikkeiden kehittämiseen, valmistukseen ja markkinointiin keskittynyt Ensto Oy osti aiemmin ulkomaalaisomistuksessa olleen osuuden yhtiön osakekannasta. 16.8. allekirjoitettu sopimus tarkoittaa, että kansainvälisesti toimiva Arcteq on nyt kokonaan kotimaisessa omistuksessa. 80 % Arcteqin osakekannasta säilyy edelleen yhtiön avainhenkilöiden omistuksessa, joten yrityksessä työskennellään aiempaan tapaan itsenäisesti vahvalla yrittäjäotteella.

– Ensto on suomalainen perheyritys, jonka brändi sähkötarvikkeiden ja -järjestelmien markkinoilla on maailmankuulu. On loistavaa, että Ensto halusi laajentaa yhteistyötämme myös omistukselliseksi. Nyt olemme 100-prosenttisesti suomalaisia ja ylpeitä siitä, että vahva suomalainen perinteinen perheyritys sitoutuu näin pitkäjänteisesti Arcteqin toimintaan, toteaa Arcteqin toimitusjohtaja Juha Arvola.

Enston merkittävä sijoitus antaa Arcteqille entistä paremmat mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä sekä panostaa entistä vahvemmin tuotekehitykseen ja markkinointiin. Enston kansainvälinen myyntiverkosto täydentää Arcteqin 40 maahan ulottuvaa myyntiverkostoa.

– Toivotamme myös Enston monikymmenvuotisen yrittäjäosaamisen tervetulleeksi hallitustyöskentelyymme, sanoo Arvola.

Yhteistyö alkoi tuoteintegraatiosta

Enston ja Arcteqin yhteistyö lähti liikkeelle 1,5 vuotta sitten, kun Arcteq ryhtyi integroimaan AQ200-sarjan suojarelettä Enston Smartcloser -tyhjökatkaisijaan. Projekti eteni mainiosti ja sen pilotit ovat tulossa käyttöön Pohjois-Karjalan Sähkön ja Enontekiön Sähkön verkoissa.

Yhteistyön myötä selvisi, että samalla alalla toimivien yritysten osaaminen ja tuotteet eivät kilpaile keskenään. Molemmat toimivat kansainvälisesti, mutta vahvimmat markkina-alueet eroavat jonkin verran toisistaan. Kun vielä yritysten arvomaailma sopi yhteen, yhteistyökeskustelut siirtyivät luontevasti koskemaan myös omistuksellista yhteistyötä.

– Arcteqilla on vahvaa osaamista suojareletekniikassa ja tuntemusta alan markkinoista. Sillä on hyvät mahdollisuudet kasvaa merkittäväksi toimijaksi alallaan. Arcteqin tuotteet ovat keskeisiä sähköverkkojen luotettavuuden varmistamisessa, mikä on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää myös meidän kannaltamme, sanoo Ensto Utility Networks -liiketoiminta-alueen johtaja Markku Wederhorn.

Enston ja Arcteqin tuotteet eivät kilpaile keskenään, mutta asiakaskunta on silti usein sama. Yhtiöt pystyvät todennäköisesti jatkossa hyödyntämään toistensa verkostoja ja käyttämään toistensa tuotteita eri projekteissaan.

ENSTO on vuonna 1958 perustettu cleantech-alalla toimiva perheyritys, jolla on toimintaa 20 eri maassa. Enston järjestelmät ja tuotteet ovat avainasemassa sähköenergian jakelussa ja energiatehokkaassa käytössä. Enston palveluksessa on noin 1600 henkilöä eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Yhtiön liikevaihto on noin 263 milj. euroa. Enston liiketoiminta on jaettu kolmeen alueeseen; Ensto Electrification, Ensto Lighting ja Ensto Utility Networks. Enstoon kuuluu myös sähköauton latausratkaisuihin keskittyvä Chago ja ilmanvaihtolaitteisiin keskittyvä Enervent.

ARCTEQ on vuonna 2010 perustettu yritys, joka suunnittelee, markkinoi, myy ja valmistaa koko sähköverkon suojaustarpeet täyttäviä suojareleitä ja valokaarisuojia sekä sähköverkon ja sähkölaitteiden mittaukseen ja monitorointiin liittyviä laitteita. 97 % yhtiön valmistamista tuotteista menee vientiin. Tärkeimmät vientimaat ovat Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa. Arcteq työllistää 25 henkilöä ja sen liikevaihto on 4 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Juha Arvola, puh. 010 332 1370, juha.arvola@arcteq.fi