Arcteqin ja VEOn innovaatio osaksi VAMKin sähkövoimatekniikan koulutusohjelmaa – ”Mahdollistamme Vaasaan koulutuksen, jollaista ei ole missään muualla tarjolla”

Vuonna 2016 vaasalaisyritykset VEO ja Arcteq toivat markkinoille sähköteknistä historiaa tehneen Generator Commander -laitteiston. Innovaatio yhdistää kaikki moottorin tai generaattorin hallitsemiseen tarvittavat mittaus- ja ohjaustoiminnot yhteen kompaktiin laitteeseen. Aikaisemmin tähän on tarvittu useita erilaisia laitteita, joten Generator Commanderin avulla voidaan parhaimmillaan säästää tilallisesti 86 % ja testausajassa noin 50 %. 

”Generator Commander koostuu laitteistoista ja ohjelmallisista toiminnoista, joista voidaan koota jokaiseen kohteeseen parhaiten soveltuva ratkaisu. Se on ollut aikaisemmin tällä alalla lähes mahdotonta”, VEOn myyntipäällikkö Hannu Erkkilä kertoo. 

Nyt tämä ainutlaatuinen tuote on tuotu tutkimuskeskus Technobothniaan, osaksi Vaasan Ammattikorkeakoulu VAMKin sähkövoimatekniikan koulutusohjelmaa. 

”Teemme Technobotniassa määrätietoisesti töitä, jotta opetuksessamme käytettävät laitteistot ovat aina maailman huipputasoa ja mieluiten paikallista tuotantoa. Siksi olemmekin erittäin kiitollisia nyt saamastamme uutuudesta. Generator Commanderin avulla mahdollistamme Vaasaan maailman edistyneintä sähkövoimatekniikan koulutusta, jollaista ei ole missään muualla tarjolla”, Vaasan ammattikorkeakoulun sähkötekniikan lehtori Mikko Västi iloitsee. 

Samalla yritykset tiivistävät yhteistyötään entisestään. 

”Tiiviimmän yhteistyön kautta voimme muun muassa hyödyntää VEOn ja Arcteqin asiantuntemusta opetuksen suunnittelussa, mahdollistaa mielenkiintoisempia opiskelijaprojekteja sekä, kuten ammattikorkeakoulujen tehtäviin kuuluu, varmistaa, että opetuksemme vastaa työelämän tarpeeseen”, Västi jatkaa. 

Ammattikorkeakoulun ja yritysten yhteistyöllä mahdollistetaan opiskelijoille suora väylä työelämään ja tuotetaan työvoimaa globaaliin osaajatarpeeseen. 

” On suuri kunnia saada Arcteqin kanssa yhdessä suunnittelemamme tuote osaksi VAMKin koulutusohjelmaa. Kilpailu työvoimasta kasvaa jatkuvasti, joten tiivis yhteistyö on suuri etu meille myös rekrytoinnin kannalta. Kun opiskelijat oppivat tuotteidemme toimintaperusteet jo koulussa, työhönoppimisaika meidän päässämme lyhenee”, Erkkilä muistuttaa. 

”Olemme jo pitkään olleet mukana kehittämässä ja tukemassa Technobothniaa. Yhteistyö on kaikille osapuolille tärkeää ja siksi olemmekin ylpeydellä mukana myös nyt lanseerattavan koulutusohjelman rakentamisessa. Panostuksen tuloksena meidän on mahdollisuus saada riveihimme entistäkin osaavimpia insinöörejä, jotka tukevat kasvuamme suojareleiden kansainvälisillä markkinoilla”, jatkaa Arcteqin myynti- ja markkinointipäällikkö Robert Olander

Oppilaitosten ja paikallisten yritysten välinen yhteistyö on edellytys energiaklusterin jatkuvalle kehitykselle, ja sitä kautta koko Vaasan alueen hyvinvoinnille ja vetovoimaisuudelle. 

”Ilman yhteistyötä ei olisi energiaklusteria. Jatkuvaan kehitykseen tähtäävässä ilmapiirissä syntyy paitsi uusia osaajia myös innovaatioita – niin myös Generator Commander sai alkunsa”, Erkkilä kiteyttää. 


 Lisätiedot: 

Robert Olander Myynti- ja markkinointipäällikkö 

+358 (0)40 743 4647 

robert.olander@arcteq.fi

 

Hannu Erkkilä Myyntipäällikkö; magnetointi, vesivoima 

+358 207 190 613 

hannu.erkkila@veo.fi

 

Mikko Västi, Sähkötekniikan lehtori 

+358 20 766 3327 

mikko.vasti@vamk.fi 

 

Arcteq Relays on valokaarisuojauksen edelläkävijä, joka suunnittelee ja valmistaa suojareleitä energian jakelu- ja siirtoverkkoihin markkinoiden uusinta teknologiaa hyödyntäen. Arcteqin AQ 200 on markkinoiden tarkin suojausrelesarja ja AQ 100 -sarjan tuotteet kattavat merkittävän osuuden globaaleista markkinoista. Kaikki Arcteq-tuotteet valmistetaan Suomessa ja ovat saatavilla yli 50 maassa ympäri maailman. arcteq.fi 

VEO Oy on kansainvälinen energiaosaaja, joka tarjoaa automaatio- ja sähköistysratkaisuja energian tuotantoon, siirtoon, jakeluun ja käyttöön. VEOlla on päätoimipiste Vaasassa, tehtaat Suomessa ja Isossa-Britanniassa, sekä toimipaikat myös Ruotsissa ja Norjassa. Vuonna 2018 VEOkonsernin liikevaihto oli yli 103 miljoonaa euroa. VEO-konserni työllistää 450 henkilöä. veo.fi 

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMKista valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3 250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin. vamk.fi

VEO_VAMK_Arcteq_tiedote_FI