Sveitsissä toimiva Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN on uusimassa tutkimuslaitoksensa sähkönsyötön automatiikan ja suojareleet seuraavan viiden vuoden aikana. Teknisen arvioinnin ja monivaiheisen tarjouskilpailun päätteeksi CERNin ostajat valitsivat reletoimittajakseen vaasalaisen Arcteq Oy:n vakuututtuaan yrityksen suojareleiden teknisestä ylivoimaisuudesta sekä yrityksen toimitus- ja huoltovarmuudesta.

Tällä vuosikymmenellä Pohjoismaiden suurimman energiateknologiakeskittymän sydämessä syntynyt Arcteq on toiminut globaalisti perustamisestaan lähtien. Vaikka suojareleisiin ja älyverkkolaitteisiin keskittyvä yritys on nuori, sen henkilöstöllä on pitkä kokemus alalta. 27 henkilöä työllistävän yrityksen avainhenkilöt omistavat 80 prosenttia yrityksestä, viidennes yhtiön osakkeista on yhteistyökumppani Enston omistuksessa.

Yrityksen kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. 93 prosenttia sen tuotannosta menee vientiin.  Vahvimmat markkina-alueet ovat Korea, Taiwan, Malesia, Brasilia, USA ja Etelä-Afrikka. Viime vuonna yritys on panostanut erityisesti lähimarkkinoihin Suomessa ja Euroopassa. Panostus kantaa hedelmää, sillä alkuvuoden aikana Suomeen on myyty Arcteqin tuotteita jo parinkymmenen sähköaseman verran. Esimerkiksi Carunalle toimitetaan tänä vuonna suojaustuotteet 17 sähköasemalle Pohjanmaalle.

– Caruna haluaa hyödyntää suomalaista huipputeknologiaa. 17 aseman saneeraamisella on iso merkitys Carunan asiakkaiden sähkönsaannin toimitusvarmuudelle, kertoo Carunan kehitysjohtaja Sauli Antila

Myös yhteistyö CERNin kanssa sai alkunsa markkinaponnistelujen lisäämisestä Euroopassa.

– Tämä kauppa on meille erinomainen referenssi, sillä kisasimme rinta rinnan maailman suurimpien relevalmistajien kanssa. CERNin kaltaiselle toimijalle sähkönsyötön varmuus ja suojatuotteiden toiminnallisuus ovat erittäin tärkeitä, joten tämä kauppa oli samalla tunnustus Arcteqin releosaamiselle, iloitsee markkinointipäällikkö Robert Olander.

CERNin ostamat releet toimitetaan tilaajalle seuraavan viiden vuoden kuluessa. Ensimmäinen toimitus tapahtuu jo toukokuussa. Toimitukseen kuuluu myös mittava koulutuspaketti CERNin henkilökunnalle. Kaupan kokonaisarvo on yli puoli miljoonaa euroa.

– CERNin teknisten vaatimusten mukaisesti etsimme suojarelemarkkinoilta huipputuotteita, jotka toimivat luotettavasti ja joustavasti, ja joissa on laajojen liityntämahdollisuuksien lisäksi kattavat suojausominaisuudet. Arcteqin tarjous analysoitiin samaan aikaan kilpailevien tarjousten kanssa. Sen todettiin olevan paras ja täyttävän kaikin tavoin tarjouspyynnön määrittelyt, kertoo Commercial Program Manager Björn Jensen CERNistä.

 

Lisätietoja: Arcteq Oy, myynti ja markkinointipäällikkö Robert Olander, robert.olander@arcteq.fi, puh. 040 743 4647